De Atlantische Oversteek 100 jaar later
Door: WesselBrinkman01
Blijf op de hoogte en volg wessel
21 April 2012 | Portugal, Funchal
Voor ons eigenlijk een normale dag, alleen ben ik er op de een of andere manier de hele dag mee bezig.
Ik krijg het niet uit mijn kop, nou ben ik al mijn hele leven gefascineerd door de Titanic, dit is ook een dag waar ik al maanden naar uitgekeken heb.
Om eerlijk te zijn ben ik er al mee bezig sinds de dag dat ik aan boord gekomen ben.
Vlak voordat ik wegging, zijn er ook een paar bizarre gelijkenissen met Titanic en Eurodam boven komen drijven.
Ten eerste dat wij precies op de dag dat het 100 jaar geleden is aan de Atlantische oversteek beginnen.
Ook waren er drie Nederlanders aan boord van de Titanic, een kok, de toenmalige directeur van de Holland Amerika Lijn, en een stoker, Wessel van den Brugge.
Ook ik zit tijdens de oversteek in de machine kamer, puur toeval toch.
De Titanic was het grootste passagiersschip ooit gebouwd, de Eurodam is het grootste passagiersschip dat ooit onder Nederlandse vlag heeft gevaren.
Toch wel bizar al zeg ik het zelf.
De laatste keer turarround day in Ft Lauderdale voor het Caribbean seizoen 2011/2012.
Vandaag wordt er veel gebunkerd en worden er veel stores geladen, ook wordt alles nog een extra vastgesjord voor de Atlantische Oceaan.
De wacht in de machine kamer was niet heel anders als anders, het enige verschil was dat ik vandaag wacht liep met Cameron ( bijnaam Camshaft ), hij heeft voor een dag met Andrei gewisseld omdat hij de wal op wilde.
Het was slecht weer in Ft Lauderdale, veel regen en wind, in de middag is het even wat beter geweest, maar aan het einde van de middag begon het weer te waaien, zo rond windkracht 7.
Ft Lauderdale is altijd vertrek om 17:00 uur, dat betekent dat de 12:00 – 18:00 het vertrek doet, mijn wacht dus.
Nou hebben we dit bijna iedere dag dus iets nieuws is het niet.
Alles verliep normaal totdat er een telefoontje van de brug kwam.
De 1 hour notice was een half uur vertraagt, het laden van stores duurde langer dat gedacht en ook niet alle passagiers waren op tijd aanwezig.
Nog drie keer werd het vertrek uitgesteld, ook mede omdat de Liberty of the Seas die voor ons lag hetzelfde probleem had.
Vlak voordat we van wacht gingen hebben we de tweede motor pas gestart, de derde motor werd al door de volgende wacht gedaan.
We zijn uiteindelijk een uur te laat vertokken, mede veroorzaakt door een ander schip, en daar gaan weer.
Op 10 april 1912 is de Titanic uit Southampton vertrokken, tijdens het vertrek is zij bijna in aanvaring gekomen met een ander passagiersschip.
De Titanic veroorzaakte tijdens het voorbij varen een zuiging die zo sterk was dat de stern Lines ( achter trossen ) van dat schip knapte, waarna een bijna aanvaring volgde.
Dit heeft een vertraging opgeleverd van enkele uren.
Ook wij zijn nu de mede door een ander schip met een vertraging vertrokken…
Nou houden we het hier bij en komen wij de 22ste aan in Madeira.
Bij het vertrek ben ik de laatste keer buiten gaan staan om nog wat foto’s te maken en hopelijk gezien te worden op Port Everglades Webcam, inmiddels weet ik dat dit gelukt is !
Eenmaal weer buiten was het ruw, harde wind, zo’n 40 knopen uit het oosten, op de starboard beam ( stuurboord flank ), dit veroorzaakte een slagzij van zo’n 3 graden over bakboord.
Nadat de loods van boord gegaan is zijn wij verder gegaan richting het noorden om vrij te komen van de Bahamas, en via een grootcrikel koers de Atlantische Oceaan op te stomen.
Het voordeel was nu wel dat we de stroom in de kont hadden, we hebben 2 12 cilinders en 1 8 cilinder op het bord staan, normaal geeft dat ons een snelheid van zo’n 18 knopen, nu zaten we op 21 knopen, hetzelfde als Titanic…..
Rond half 12 zijn we stuurboord uit gegaan, de wind kwam nu binnen op starboard quarter, de snelheid zakte van 21 knopen naar 14 knopen, we begonnen ligt te stampen.
Ik heb nog even buiten gezeten, en wat gepraat met bemanning, uiteindelijk ben ik naar mijn hut gegaan, heb wat Titanic gekeken op CNN, en ben daarna maar de film gaan kijken en gaan slapen, aparte dag die ik zeker niet had willen missen.
De volgende ochtend 15 april 2012 was het weer beter, we hadden zo’n 30 knopen wind uit het zuid oosten, en een kalme zee.
Snelheid zat weer rond de 17-18 knopen, de eerste dag hebben we ongeveer 500 zeemijlen afgelegd van de 3200 mijl naar Madeira.
Vandaag zondag, en heb een studie dag aangevraagd, kan ik wat aan mijn verslagen doen.
De dag is rustig verlopen, s’avonds nog gezellig een drankje gedaan in de OB
16 april 2012, mooi weer, zeer kalme zee in de ochtend, wind is gedraaid en komt uit het noordwesten.
Tegen de middag begint de wind aan te wakkeren tot uiteindelijk windkracht 7, en komt binnen op de port beam ( bakboord flank ).
Het schip begint licht te rollen, met beide stabilizers uit.
Tegen de avond hebben nu ruim 960 mijl afgelegd, nog 2330 te gaan.
Vandaag leek rustig te verlopen totdat we op wacht kwamen om 12:00 uur.
De uitlaatgassen temperaturen van cilinder A1 van motor 1 waren bizar laag, uiteindelijk bleek dat de cilinder helemaal niets deed, geen ontsteking.
Morgen zullen we moeten uitzoeken wat het probleem is.
Motor 1 is afgezet en geïsoleerd, motor 4 heeft hetzelfde probleem en is dus ook niet inzetbaar, motor 6 loopt ook niet helemaal lekker, waarschijnlijk lekkage in de koelers, maar deze motor moet bij blijven staan, totdat motor 1 of motor 4 weer te gebruiken is.
De chief engineer heeft besloten dat motor 4 aan het eind van de middag weer moest draaien, zodat motor 6 af kan.
Op het moment waren er twee van de vier 12 cilinders buiten gebruik en een derde die niet lekker liep.
We draaiden nu op 2, 12 cilinders en 1, 8 cilinder in plaats van 3, 12 cilinders wat de bedoeling was.
Ik heb de hele dag geholpen bij het vervangen van een van de brandstofpompen op motor 4, gelukkig is dit allemaal goed gegaan en konden we motor 4 wisselen voor motor 6.
Motor 1 heeft nu de hoogste prioriteit, morgen zullen we alle verstuivers en brandstofpompen controleren en waar nodig vervangen, een drukke dag dus.
Morgen moeten we dus weer drie 12 cilinders kunnen gebruiken, 2, 8 cilinders op stand by en motor 6 de laatste 12 cilinder open voor reparatie.
Ik heb er zin !!!
Vandaag na de wacht nog aan mijn verslagen gezeten, en uiteindelijk even naar de OB gegaan.
17 april 2012, weer is slechter geworden, 50 knopen wind, windkracht 8 vanuit het zuid oosten op starboard quarter, ship is aan het stampen en rollen, we hebben zo’n 1400 mijl afgelegd, maken zo’n 19 knopen op 2, 12’s en 2 8 cilinders.
Onderhoud gehad aan motor 6 en motor 1, beide nog niet klaar, het is veel werk om alle verstuivers van motor 1, te demonteren, inspecteren en waarnodig vervangen.
Maar het is interessant en leuk om te doen.
Van motor 6 is de koeler lek, deze moet opengemaakt worden om te kijken waar de lekkage zit, dat is een hoop werk, voor een relatief kleine reparatie.
Heb vandaag aan beide motoren gewerkt, morgen gaan we weer verder.
Het schip beweegt lekker, ik hou er wel van, een schip hoort te bewegen.
Een aantal bemanningsleden en passagiers vinden het wat minder en zijn zeeziek, gelukkig heb ik daar geen last van.
Was een lange dag, hard werken, maar zeker de moeite waard, nog naar de OB gegaan nadat ik even ben gaan slapen, was gezellig…
18 april 2012, het weer is beter dan gister, 30 knopen wind, windkracht 6 vanuit het zuid oosren op straboeard quarter, minder srollen en stampen dan gister, we hebben bijna 1900 mijl afgelegd en nog ruim 1400 te gaan,
In Madeira zouden we samen met de Ryndam binnen moeten liggen, voor zo ver ik weet heeft de Ryndam geannuleerd vanwege slecht weer, we zullen het zien.
We hebben motor 1 gerepareerd en weer online gekregen, we varen nu op drie 12 cilinders.
Maken zo’n 19 knopen.
S’ochtends de laatste hand gelegd aan motor 1, tijdens de wacht getest en op het bord gezet.
Motor 6 is bijna klaar, moet nog getest worden, we zullen morgen zien hoe het gaat.
Motor 2 is eindelijk afgezet, we moeten nog zien hoe erg de lekkage op de koeler daar is.
Wacht verder rustig verlopen.
S’avonds nog naar de OB gegaan, heb betere avonden gehad, morgen weer verder met schoolwerk, ben benieuwd hoe het weer zal zijn.
19 april 2012, het weer is rustiger, het waait nog wel wat, zo’n 20-25 knopen uit het zuid oosten, maar de Atlantische Oceaan is een stuk rustiger.
Vandaag is rustig verlopen, een normale wacht, we hebben motor 6 getest.
Ze kwam wat langzaam op gang, maar liep verder goed, langzaam hebben we het vermogen opgevoerd.
Na een half uur hebben we de motor op het bord gezet, alles zag er verder goed uit.
Motor 3 kon toen eindelijk worden afgezet, na anderhalve week non stop gedraaid te hebben.
We varen op drie 12 cilinders naar Madeira, maken zo’n 19 knopen en hebben nog zo’n 900 mijl te gaan.
Vanavond is er een black en white ball, aangezien het morgen m’n verjaardag is was ik van plan vanavond niet uit te gaan.
Het liep anders, ik moest en zou perse mee gaan naar het black en white ball.
Natuurlijk probeerde ik weer zo snel mogelijk er tussen uit te knijpen, na 2 dansen keer lukte het.
We hebben nog wat gedronken, en zijn naar de Northern Lights gegaan, er waren aardig wat bemanigsleden, ook de kapitein en chief officer.
Constant werd me wat te drinken aangeboden, en waren mensen aan het aftellen, tot middernacht, dan begint mijn verjaardag.
Om een uur of 1 zijn we naar de OB gegaan, hier zijn we nog wel even gebleven, en hebben een leuk feest gehad, na een paar rondjes gegeven, ben ik geloof ik pas om een uur of vier gaan slapen.
Het was niet gepland dat ik vanavond al ging feesten, maar gaaf was het wel !!!
20 april 2012, eindelijk weer mooi weer vandaag, de wind is gaan liggen, en de zee is zo vlak als een spiegel.
Nu alle motoren weer stand-by zijn, is er niet veel bijzonders tijdens de wacht.
Wel moest ik vandaag weer een engine room tour geven, voor bemanning dit keer.
Natuurlijk had ik er erg veel zin, vooral omdat ik zo uitgeslapen was.
Maar goed, het was maar een kleine groep dus het viel mee.
Na de tour rustig de wacht afgemaakt, was blij dat het 18:00 uur was, rustig gaan eten, en maar wat gaan slapen voordat we weer verder gaan feesten in de OB.
Aangezien het pas om een uur of elf, twaalf druk wordt, kan het geen kwaad om even te slapen.
Nadat ik eindelijk wakker was, naar de OB gegaan, weer een goed feest gehad en weer een paar rondjes gegeven.
Ik kan me niet meer herinneren hoe laat het was, maar voor vier uur zal het niet geweest zijn.
Natuurlijk is het heel anders wanneer je, je verjaardag aan boord viert, maar leuk was het wel en daar gaat het om.
21 april 2012, natuurlijk was ik s’ochtends helmaal verrot, had me ook verslapen, maar niemand maakte het wat uit, het was immers vanwege mijn verjaardag.
Na het onderhoud in de ochtend, weer wacht gelopen, alles is verder rustig verlopen.
We zijn bijna de Atlantische Oceaan overgestoken, hebben ruim 3000 mijl afgelegd, nog 250 te gaan, en we zijn in Madeira, heb er zin in.
We varen rustig door met 19 knopen op drie 12 cilinders en de rest op stand-by.
De wind is weer wat terug gekomen, we hebben nu zo’n 16 knopen wind uit het noord oosten.
Een vermoeiende wacht, ondanks dat het rustig was.
Na het eten nog even naar huis gebeld, was leuk om iedereen weer gesproken te hebben.
Vroeg naar bed vanavond en morgen Madeira verkennen.
Allemaal bedankt voor de reacties op de vorige verslagen het was leuk om te lezen.
De groeten aan iedereen vanaf de Eurodam.
22 April 2012 - 07:27
Mama:
Ik heb net je verslag zitten lezen. Wat onzettend gaaf en wat een bizarre overeenkomsten,maar daar hadden we het al over gehad. Gelukkig gisteren weer even je stem gehoord. Geniet van Madeira en maak mooie foto s. Gisteravond was er iets op tv over Madeira; ziet er prachtig uit. Tot gauw en heel veel plezier!!!!!!! -
22 April 2012 - 09:05
Adrie:
Hoi Wessel ik sluit me aan bij je moeder, wat een overeenkomsten!
En natuurlijk van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Bij ons is het een beetje een zootje, we kunnen twee dagen het huis moeilijk in, moeten met twee stappen van de voordeur de trap op en dan maar boven blijven. We zijn de 21 dus maar de gehele dag weggeweest! Kwamen net die dag je Pa en Ma kijken!!! en wij dus niet aanwezig. Er is vloerverwarming gelegd en een nieuwe dekvloer gestort. Maandag mogen we daar op lopen. Het is dus nog even volhouden.
We hebben een keukentje in de garage gemaakt en kampereen nu dus op de van Beethovenlaan 54.
Veel plezier in Madeira! en een voorspoedige vaart. Groetjes van de Beijleveltjes, Adrie -
01 Mei 2012 - 12:27
Johan:
Hallo Wessel, dank voor je verslag van alle belevenissen; je kunt weer een verslag sturen hoor, want ik ben nu helemaal bij! Spaar ze ook op, (for future reference...).
Veel plezier toegewenst aan boord en off board.
Johan -
05 Mei 2012 - 14:28
Papa:
hey man hoe gaat het
inmiddels aan deze zijde van de oceaan.
hoe bevALT DE middellandse zee met alle plaatsen (bekend en obekend)
hier gaat alles wel goed spreken je natuurlijk op msn, maar toch kijken uit naar een nieuw verslag...
tot snel papapapa